10 érv Magyarország mellett – populizmus – magyar szabadfordítás

Itt van ugye ez a kínos dolog ezzel a félmillió “kitántorgott” honfitársunkkal (erről az egyetlen szóról is tudnék kilométereket írni, de ezt egyelőre halasztom). Mármint hogy egyáltalán vannak. Merugye ki az a féleszű, aki itt hagyja ezt a tejjel-mézzel folyó Kánaánt? Ezt az ígéretek földjét? Az értékeknek eme Eldorádóját? (vagy Atlantisz? nevermind.) És ha már elment innen bárki is, hogyhogy nem menekül haza egy hónap múltán az anyaország puha, meleg, szilikonmentes, ölelő kebelére? Érthetetlen. Minthogy egész biztosan kizárólag valami félreértés lehet a dolog hátterében, így gondoskodó cáratyuskánk államvezetésünk összegyűjtötte, és szeretetteljes feddéssel hangjában – “kiiis buuutuskák!” -, megfelelően érthető szintre konvertálva elkóborolt báránykái elé tárta mindazokat a teljesen egyértelmű érveket, amelyek a hazatántorgás mellett szólnak.

Ja hogy keservesen kilóg a lóláb? Ugyan, elvtársak, jó lesz az, ha elég gyakran, elég hangosan mondjuk, el fogják hinni.

Mondjuk szerintem a lista olvastán épeszű embernél nemhogy kinyílik a bicska, de effektíve önmagától kiugrik a zsebből, pördül kettőt, mint a kovbojpisztolyok, aztán suhogva-pörögve kiszegez egy BULLSHIT! feliratú gigantikus transzparenst az égre a Kárpát-medence fölé, hogy az űrből is biztosan jól látsszon. Legalábbis velem valami ilyesmi történt. Mármint miután felépültem a röhögőgörcsből.

Na de lássuk, hogyan hangzik populizmus – magyar szabadfordításban.

10. A teljesítményt díjazó jövedelemadó
2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa. Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs.

Teljesítmény, értsd: sógor, koma, nómenklatúra által szerzett pozíciódban ügyesen használt, izmos nyelv, kemény könyök, vasalt cipőtalp. Hogy 16 a csilliárdosoknak is, meg a minimálbéreseknek is? Ha választhatok az egyenlő és a méltányos között, akkor inkább az utóbbit kérném, köszi. Ja de amúgy negyvenhétezerből meg lehet élni, tehát minden oké. De amúgy tény, hogy ez az érv igaz, valóban 16. Csak tudnám, hogy lehet, hogy mégis eltűnik a bruttó bérem fele, mire eljut hozzám. Ez is csak a bankok/elmúltnyócév/kádár hibája lehet. És akkor azt még nem is mondtam, hogy tőlem aztán 90%-ot is levonhatnának, ha a maradék 10-nek lenne vásárlóereje.

9. A „magyar álom” – szabad pálya azúj ötleteknek
Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Nyugaton a piacok beteltek, és ritkán sikerül induló cégeknek betörni a nagyok közé. Ezzel szemben Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni.

Munkásököl vasököl! A hanyatló Nyugat ópiuma! Amerika bűnös, frivol, perverz! A kizsákmányoló kapitalizmus! – ismerős jelszavak? A Tanú megvan? Vagy linkeljem ide a Wikipédia vonatkozó oldalait? Megemlítsem, hogy egyéni vállalkozóként a minimálbérrel kb. egyenértékű adó-és járulékkötelezettséged van akkor is, ha összesen nincs ennyi profitod? Hogy esélyed nincs megbízásokat kapni, ha nem állsz közel ama bizonyos tűzhöz? Hogy nem éri meg a teljes fizetésére bejelenteni a dolgozódat? Hogy kizárólag megváltozott munkaképességűeket éri meg alkalmazni? Tovább is van mondjam még?

8. Gyerekkorunk életérzései.
Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk, a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi.

Egyszer hatéves korodban, amikor apádnak még volt munkája, elmentetek családostul kempingezni Akarattyára. Kérjük, meríts ebből az élményből mostantól halálod napjáig. Én is szerelmes vagyok a Balatonba, de tényleg, mennék minden nyári hétvégén, ha tehetném. De az átlag magyar, pláne az átlag magyar család egyszer sem tud lemenni a Balcsira, olyan drága a benzin, a vonat, a busz, ja meg a Balcsi. Ami lassan ki is szárad by the way, mert minek is vigyáznánk rá. Tovább megyek, lángos és zsíros kenyér készíthető, TúróRudi pedig megvásárolható kb. bárhol a hanyatló nyugaton, a hanyatló nyugati béredből.Sőőőt! Hanyatló nyugati béredből hazautaztathatod az egész pereputtyodat balatoni naplementét nézni lángossal, zsíros kenyérrel, rudival, maisbittével – tisztára német kisnyugdíjasnak érezheted magad.

7. Budapest – multikultibb, mint gondolnád
A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás) kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

Dönert enni a Blahán pont olyan, mint Isztambulban, kínait a Moszkván Széllkálmánon pont olyan, mint Pekingben. Jajbasszus, ezek kelet felé vannak… izé, na, de van olasz étterem is, meg francia, és cidert is kapni, negyvenhétezerből mindez meg is fizethető. O wait. Pick szalámi viszont nem kapható sehol másutt, csak itthon. Oh wait.

6. Aranyat érő nyelvtudás
A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket. A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

 A kiváló magyar közoktatás nem tanított meg semmilyen nyelven, tehát az, hogy te mégis beszélsz pl. angolul, csakis az alkímia vagy a sátánizmus műve lehet, esetleg a szüleid kulákok voltak. Gyere haza, legyél IT helpdeskes.

5. Olcsóbb egészségügyi ellátás
Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban,viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba..

Nincs vizitdíj! Achievement! Ugyan az alulfizetettségtől és túlterheltségtől kiégett (bár kétségkívül remekül képzett) egészségügyi dolgozók jelentős része telibeszarja, hogy élsz-e vagy halsz Avagy már réges-rég kitántorogtak, és az osztrákokat gyógyítgatják. Ú, de akkor ők is célcsoportjai ennek az oldalnak. Amm, ööö, ebben az esetben: gyertek haza! Még mindig kérhettek paraszolvenciát! Nem néz oda senki, nagy zseb van a köpenyen! Ja, hogy nincs pofátok elfogadni? Neeem baj! Dolgozhattok rengeteget megalázó bérekért, hiszen maga a munka szabaddá tesz nemesít! Van lángos, meg rudi! Különben is helyesek ezek az arab/román/bosnyák/örmény orvosok, nem? Ők is ide jöttek dolgozni, látjátok, ők felismerték, hogy itt van a Kánaán!

4. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok   
Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele. Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

Nyíltan homofób vagy? Itt a helyed! Szerinted az asszony verve jó, neve kuss, helye a konyhában? Itt a helyed! Anyanyelvi szinten beszéled a panasz, illetve a dögöljönmegaszomszédteheneis nyelveket? Várunk haza.

3. Családbarát szociális rendszer
Magyarországon a GYES két év. Az USA-ban pár hét. Idehaza most megéri családosnak lenni:a többgyerekes családok jelentős adókedvezményt kapnak, a kismamák részmunkaidőben térhetnek vissza a munkaerőpiacra.

Szülj sokat, mert azzal javítod a statisztikát (amíg gyesen vagy, addig sem számítasz munkanélkülinek). Szülj sokat, mert különben extra adókat vetnek ki rád. Szülj, mert amíg nincs gyereked, addig nem számítotok családnak. Mondjuk ha nem vagytok házasok, amúgy sem. Mondjuk ha azonos neműek vagytok, akkor sem. Szülj hamar, hogy vissza tudj menni dolgozni, mert negyven felett nem nagyon vesznek vissza. Szülj későn, mert negyven felett nem alkalmaznak, addig építs karriert, míg fiatal vagy. Szülj, úgysem lehetsz felsővezető/a férjed úgyis többet fog keresni. Szülj, mert távmunka nincs, a részmunkaidős fizud mellé meg nagyon kell a családi pótlék. Szülj az állam, a párt, a vezír dicsőségére. Szülj, hátha amíg terhes vagy, nem üt meg az urad büntetlenül.

2. Magyarnak lenni…
…közös emlékeket jelent, olyan sajátos látásmódot és érzéseket, amelyeket egy külföldi soha sem fog teljesen átérezni.

Ó, én úgy szeretnék. De a kokárdámat kisajátította az egyik, a zászlómat egy másik párt, a történelmemet átírják, a médiámat, a kultúrámat pártpolitikára használják, az ünnepeimet mesterségesen duzzasztott pártgyűlésekké és félelemkeltő demonstrációkká teszik. Ha vallásom, etnikumom, szexuális orientációm eltér a többségétől, deviánsnak számítok. Fejőstehénnek, vágómarhának használnak. Elüldöznek, majd meglepődnek, ha nem akarok hazajönni, és bicskanyitogató, hazug hurráoptimista weboldalakkal, meg erkölcsi tanácsadásokkal akarnak hazacsalogatni.

1. A családod és a rokonaid
Azok akiket szeretsz, de nem vihettél magaddal…mert még a telefon és a Facebook sem pótolhatja a családi ünnepeket.

A hanyatló nyugati bérekből egy húszezres repülőjegy nem költség, de még egy százezresre sem tart fél évig összespórolni a pénzt, azaz van lehetőség hazalátogatni a lángos és a túrórudi földjére. Hovatovább lassan a barátok, de lassan már a szülők nagy része szintén nincs otthon by the way. Ha mégis, akkor vagy már csomagol, vagy teljes mellszélességgel könyörögnek, hogy eszedbe se jusson hazaköltözni. Mindamellett itthon, hogy megélj, három, tizenhat százalékos SZJA-s mellékállásra van szükséged, (bár legalább ebédszünetben ehetsz egy multikulti kebabot), azaz arra nincs időd, hogy aludj, nemhogy a barátaidra vagy a családodra. De ha mégis, kenj egy zsíros kenyeret, arra még telik, ülj le a nyíltan az elbutulásért harcoló tévé elé, nézd napi négy órát, hogy sikeres legyen a harcuk. Kenyér, cirkusz: pipa. Ültesd magad mellé feleséged, aki épp a harmadikkal van gyesen, azaz teljes jogú családnak számítotok, nem úgy, mint a sógorod, aki a fiújával inkább Hollandiában él, a hazaáruló. Az ülő életmódból és a zsíros kenyértől magas koleszterinszintből eredő betegségeidet pedig majd kikezeli egy alulfizetett orvos, ráadásul ingyen!

Magyarország jobban teljesít, a pannon puma nagyot ugrik, a zászlók lobognak, a zsebdiktátor lelép a pódiumról, vastaps.