Jobban élünk, mint az amerikaiak

Mielőtt levágnátok macsetével, nem én találtam ki. (Bár Európa-sznobériámnál csak kultúrsznobériám nagyobb, de most tényleg nem én vagyok a bűnös). Pár hete futottam bele egy cikkbe, amely amellett, hogy nyilvánvaló hazafisággal előrebocsátja, hogy az Államok egy csodálatos hely, és a New York és Los Angeles közötti földdarab az awesomeness kifogyhatatlan kincsesbányája, napkollektora, és földfelszíni fejtése egyben (sej, a csillagos-csíkos lobogót fényes szelek fújják), összeszedett tizenhat területet, amiben horribile dictu az európaiak jobbak náluk. Lássuk csak.

1. Egészségügyi ellátás

LOL!! – ordít fel bennem a magyar, bokán rúgom, kushadjon vissza a hűtő mögé. Ha viszont felteszem az európaiság kalapomat, akkor már érthetőbb a helyzet. Mert ugye mit látnak ők a nagy vízen túl? Ingyenes ellátást, svéd modellt meg egyéb selymes szálait a szociális hálónak. Konkrétumok szintjén a Bloomberg egy tanulmányára hivatkoznak, amely alapjána Top10 leghatékonyabb eü-ellátással rendelkező országok közül négy európai. (Mondjuk ez alapján Ázsiáról is szólhatna a cikk, ázsiai országból is négy van a Top10-ben, köztük az első helyezett Hong Kong). Miközben az USA ugyanezen a listán 48-ból a 46. helyen áll. Érdemes rápillantani az infografikára, és jól megnézni a mi kis rántotthúsunk színeit is.

2. Sajt

Gruyere (azmi?), parmezán, feta, (camembert! parenyica! pálpusztai!) versus buszsárga ömlesztett lapkaizé. Kiütéssel győztünk, muhaha.

sajt

3. Tömegközlekedés.

A MÁV és a békávé megkapó szépségeinek ismeretében, a csak a hideget, a meleget, és a csapadékot nem bíró közlekedési eszközök, a combinós dörgölőzős szatírok és az időnként fel-fellángoló metrókocsik romantikáján innen nehéz elhinni, de az óhaza közösségi közlekedése még mindig kenterbe veri az Államokét, ahol a legnagyobb városoktól eltekintve esélytelen eljutni A-ból B-be autó nélkül. Mondjuk ez nem legitimálja a benzinfaló SUV-kat, de ez már egy másik téma. Zenéljünk inkább.

4. Tehetségkutatók

A hazájában a queer közösség untrendi hóbortjaként elkönyvelt, a világ összes többi pontján kultikusan imádott Eurovíziós Dalverseny, ahh! Ami előtt mindig lehet reménykedni, utána meg fanyalogni. Szemben a levitézlett American Idollal. Nyeh… Csak nekem kezdett el viszketni a kognitív mezőm? Tényleg? Na jó, oké, ma megígértem magamnak, hogy pozitív leszek, végülis tényleg inkább az eurovíziós kontinens-összefogás, turisztika, országimázs, retyerutya, mint a testnedvekben és tragédiákban könyékig turkáló, tehetségkutatás jogcímen művelt bulvármocsok.

5. Várható élettartam

Újfent az egészségügyhöz kapcsolódó téma. Ha például lenne kedvem elővenni a szociológia tankönyvemet, akkor most szépen elbáboznám, hogy ugye erre a faktorra az európai baby boomerek, és a még mindig viszonylag alacsony urbanizáltság, meg a B- és Ptk. is hatással van (például a fegyvertartás meglehetős szigora kiskezitcsókolom), plusz az olivabogyó meg a már említett sajtok pozitív hatásai. Lényeg: a WHO 2011-es riportja alapján 24 európai állam megelőzi az USÁ-t ezügyben, ami a maga 79 évével csumpi 33. Szegénykéim 😦

6. Foci

Mármint az a foci, amin atyáink veszekszenek, azaz a soccer. Folyton európai államok nyerik a VB-t, és amikor nincs VB, van Bajnokok Ligája, amit 150 millióan anyáznak végig, szemben a SuperBowl idei mindössze 106milliós közönségével. Nyenyenyenyenyenyee 😛 (Istenem, bár érdekelne a foci! Még ennél is inkább fiúsítanának a barátaim, még csak az hiányzik.) Aranyos amúgy ez a szerzőtől, de tényleg, bár azért ott Hambiföldön is van azért pár ügyes sportoló.

7. Fizetett szabadság

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ebből a szempontból tényleg elég humánus a helyzetünk. A legálisan foglalkoztatottak huszonpár naptól harminckitudjameddig terjedő fizetett szabadsággal számolhatnak éves szinten. Ez a szám az USÁ-ban: 0. Azaz nulla, zérus, nada. Maisbitte, zimmerfrei, früstük!

8. Csoki

Nem vitatkozom.
És ha tudnák, hogy a mi Pilóta kekszünk mennyivel jobb, mint az ő Oreójuk…

chocolate-binge

9. Politikai szexbotrányok

Irigylik tőlünk Sarkozyt. Szerintem ezzel mindent elmondtam.

10. Mértékegységek

Muhaha. Csodálatos dolog a metrikus rendszer, honfitársaim, dicsértessék a metrikus rendszernek. Pint, gallon, láb, hüvelyk, mérföld, font, na álljál arrébb, piffegyfüles.

n-IMPERIAL-MEASUREMENT-large448

11. Szexi akcentusok

Penelope Cruz spanyol színésznő angolul beszél. New York polgármestere, Michael Blooemberg spanyolul beszél. Javaslom további meghallgatásra bármit, amit Sophie Marceau kiejt a száján.

12. Üzemanyag-takarékos autók

Igen, igen és IGEN! Azt mondja: “Európában senki nem röhögi a csávót, aki egy fürdőkádnál alig nagyobb autót vezet … mert valószínűleg ő is épp olyat vezet” (a képen Trabant, muhaha). Miközben – így a cikk – egy amcsi parkolóban nem ritka látvány a semelyik parkolóhelyre be nem férő benzinzabáló SUV, nagycsaládos matricával a szélvédőn. Mert a zsugor tej szállításához valóban tankok szükségeltetnek. zt a szemléletet nyugodtan elterjeszthetnék az USÁ-ban olyan szép ügyesen, mint mondjuk a hazafiságot. Jót tenne a bolygónak.

13. Meztelenség a médiában

Jah. Szexisek vagyunk, szabadak vagyunk, cicik a blikkben, van külön euro kategória az ikszes oldalakon, pornós Oscar-díjak, mi kell még? A prűd amerikai közvélemény ezzel szemben agyvérzést kap egy ilyen csenevész kis késő-pubertás Miley Cyrustól. Aztán hazamegy, bekapcsolja a mekbukját, és europornót néz az említett ikszes oldalak egyikén.

14. Autóverseny.

Szemben a tényleg atomkirály übermenő Forma 1-gyel, (egy Bahreini, vagy egy Monacoi Nagydíj azért bakancslistás) azt mondja, a NASCAR körbe-körbe megy. Nos, valóban. Háhá.

15. Kastélyok.

Egész hosszan ragozzák, és kiegészítik némi világgazdasági gőggel, de a lényeg: nekünk van sok, nekik meg nincsen egy se.

16. Időfelfogás

Szieszta, egy hosszú ebéd Párizsban, bordóit szopogatni a teraszon, az európai dolce vita klasszikus idillje. Szemben a mindig és mindenhova rohanó amerikaiakkal, akik, ha tíz percig nem kapnak választ egy e-mailre, elkezdik tárcsázni a 911-et.

All in all: Európa menő. Van történelem, képzőművészet, gasztronómia, sokféle nyelv és kultúra, Oktoberfest, Tomorrowland, Sziget, Schönherz QPa. Jó itt.

Forrás: HuffingtonPost