de jó lenne olyan országban élni, ahol…

…lehet olyat, mint ez a fotó. mik nem vannak, megihletett a buzzfeed.

a még-nem-akarok-lefeküdni-de-értelmes-időtöltéshez-már-fáradt-vagyok típusú netezés zsibbadt állapotában ugrott elém ez a cikk a buzzfeedről, a globális médiapiac egyik legprofibb virálkontentgyárából. igazából semmiség, úgynevezett újságírói úgynevezett szakmai szemmel ez egy hárombites kisszínes, melyben egy magazin, az Essence címlapját, és nem az elnöki párral készült riportot, hanem annak csak egy fotóját, és az arra reagáló tweetekből néhányat szemléz a mocskosfirkász kolléga. de azért van ebben valami, ami egészen sokat mutat. belőlem például azt hozta elő, hogy mennyire jó lenne olyan országban élni,
 • ahol ilyen fotó készülhet az ország vezető házaspárjáról, ilyen profi, ízléses, és főleg mélyen emberi

michelle_barack_obama_essence

 • ahol az emberek – az újságíró is, az olvasója is – el tudják hinni, hogy ez a fotó az, aminek látszik, egy, a házasságot, a közös múltat és a törődést megörökítő felvétel, mert nem az az első gondolat, hogy mekkora beállított kamu, mint ahogy azt mifelénk csinálják, te jó isten.

  és igen, ebben benne van az a szakértelem is, amivel az elnöki pár renoméját összerakták, az a szakértelem is, ahogy ők ketten együtt működnek (és együttműködnek, grammatikai distinkcióinkat add meg nékünk ma), az a szakértelem is, ahogy a fotós is pontosan tudja mindezt. de az is benne van, hogy akárhogy is, ők képesek voltak egy szerethető politikuspárt kitermelni, mert egyrészt a légkör nem ez a mifelénk ismerős mi-ők szembenálláson alapul, másrészt meg minden erősen megkérdőjelezhető döntés ellenére az obamai politika legmerészebb álmaiban sem tudta akár csak látótávolságba is megközelíteni az orbáni (vagy tudod, mit? általában az egész magyar) politika mélységes elbaszottságát.

 • ahol az emberek örülnek az ilyen fotóknak, mert nem savanyú a szőlő. a minap ehhez kapcsolódó nyelvetimológiai fejtegetésünk szerint az angol nyelvterület “good for you” felkiáltását, melyet gratulációként használnak, “örülök az örömödnek” jelentéssel, valójában nem lehet magyarra fordítani, mert amikor mi itthon azt mondjuk, “jó neked”, az mindig minimum enyhe irigységet tartalmaz, és tulajdonképpeni jelentése (melyet a “jó már neked” forma leplez le még jobban) gyakorlatilag azt a jelentést hordozza, hogy “mekkora rohadt mázlista vagy, hogy kapnád be”. a buzzfeed által összeszedett tweetek a #relationshipgoals hashtaggel voltak tele.
 • ahol azután, hogy a kép emberi romantikáján túlléptek, szóba jött a nyilvánvaló, jelesül, hogy Michelle Obamának aztarohadt micsoda kurvajó segge van – mert szóba jöhetett. mert a first lady nem valami érinthetetlen szentasszony vagy feledhető szürke egér, akinek az arcát még jólértesült emberek sem ismerik fel üzembiztosan, hanem nő, és jó nő, és ezt kimondhassa a nép.
  obama_objectify
  ez fontos: nem az itt a lényeg, hogy juhé, tárgyiasítható first ladyt mindenhova. az egyik beemelt tweet pont ezen poénkodik, jelesül, hogy tudjuk, hogy nem kéne, de rohadt nehéz, amikor tényleg ott az a bubble butt és, bizony, figyelemre méltó, hogy olyan nagyon kerek. az van a tárgyiasítással, hogy nagyon belénk van ivódva, és egyelőre – vastagon lehet, hogy tévedek – nem vagyok benne biztos, hogy azt le lehet tenni teljesen (még a legéteribb, összekapcsolódott szerelmi kapcsolatban is van az a pillanat, hogyaz anyád úristenit de kibaszott szexi vagy, na gyere ide!

  nem igaz?) tudatosítani lehet, ahogy a tweetelő tette, mert ha észreveszed magad, akkor a helyén tudod kezelni, elveszed az élét, és nem ez határozza majd meg a másik emberről alkotott képedet, ez csak egy icipici töredéke lesz. magyarán: ideális esetben például Michelle Obamáról nem annyi lesz a sötét kis koponyádban, hogy igen jó segge van, hanem közben azt is tudod, hogy az ő seggének nem feladata, hogy neked, nekem, Mr. Baracknak, vagy úgy amúgy bárkinek tetsszen, hanem csak olyan és kész. (mert a tárgyiasítást a tárgyiasító csinálja, nem a tárgyiasított test, a test az csak van).

  tehát nem az a lényeg, hogy szexi-e Michelle Obama, hanem az, hogy a nép még látja benne a nőt, azaz látja benne az embert, azaz a politikusok, az ország vezetői nem kerültek el valami elemelt helyre, ahol már nem is lehet őket látni csak úgy, önnön valójukban. továbbá a nép nem fáradt el annyira, nincs meggyötörve annyira, hogy már ne tudja látni a politikai szereplőben az embert, urambocsá a szépet. és nem fél azzal ökörködni, hogy “máris jövök, csak megcsinálok végtelen guggolást, hátha olyan seggem lesz, mint a first ladynek”. igen messzire visz ez a gondolat.

 • ahol nemcsak a nép mondhat ki efféle véleményeket, de a média le is hozhatja. félreértés ne essék, nem arra kontrasztosítok, hogy nálunk nem lehet ilyet. lehet. de ami a buzzfeed szerzőjének véleményeiből árad, az enyhe fangirlködés, nem az a szervilis hajbókolás, amit hasonló esetben – ami már eleve nem eshetne meg, de ha mégis, na, értitek –  a kormánypárti sajtó leművelne. a buzzfeed lazán, a fekete autóktól rettegő átkosbeli hátraleskelődés örökségét nem hurcolva írhat a politikusairól, viccelődhet a témán, és olvasói elé tárhatja, ha a közösségi médiában például a first lady formás popsijának örül a nép. obama_black_body_love
 • ahol mindezt meg lehet alkalomadtán fejelni némi büszkeséggel, mert annak kommunikálása, hogy büszke fekete, büszke nő, büszke telt nő – vagy tökmindegy, miféle kisebbségi és/vagy elnyomott csoport tagja – vagy, része a kulturált közbeszédnek. a fekete női testről alkotott képhez pont a nemzet első asszonya tesz hozzá valami nagyon igazit? nem kifehérített arcbőrt, alakformázó bugyiba szorongatott íveket, (vasalt hajat azt mondjuk pont igen, de nem kaphatsz meg mindent), hanem igazi, tipikus fekete női formát? ha valami zseniális, akkor ez az.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s