Nem vagyunk szépek II.

Esküszöm, nem keresem, de mióta megírtam a Nem vagyunk szépek című posztom, olyan kapcsolódó tartalmakba futok bele, hogy az agyam eldurran. Nyilván szelektív észlelés meg minden, forró téma, megkaptam ezt a nagyon kötelezőt és mind láttuk a Dove Evolution koppintását is, de hétfőn tanultam egy szót, amitől egyenesen kisült az agyam. Új fogalom definíció következik, témazáróban visszakérdezem. Mi az a thigh gap?

Röviden: a kitekeredett szépségeszmény legújabb követelménye a női testtel szemben. Thigh, azaz comb, gap, azaz rés, hézag, így ez a hagymázas képtelenség magyarul mondjuk a combrés nevet nyerhetné a keresztségben. Mi a szépséges atyaúristen? Combrés? Nooormális? Hát komolyan, helyből abszurdabb, mint egy gondosan kimunkált Besenyő Pista bácsis poén nekifutásból. A.k.a. házhoz jön a lófaszért pofonért.

Tehát – csak mondom – akkor van neked thigh gaped, hogyha egyenesen állva, a két lábfejed, ergo praktikusan a bokáid egymás mellé zárva nem érnek össze a combjaid, sőt, a közöttük jól kivehető lukon által süt a napsugár. [Vö. LED-es alvázvilágítás az autókon (ezt beadtuk a Sufnituning feladatra a QPán. Ah, az emlékek…)]

Vizuális típusok kedvéért tessék. Ez a thigh gap:

thighgap_blog_j

Felhívnám a figyelmet a harmadik képre. Egy proana oldalon találtam. A proana az olyan weboldalak neve, amelyek az anorexia mellett foglalnak állást (pro+ana), a minél soványabb testet idealizálják, annak elérésében segítik az olvasókat, illetve az olvasók egymást, saját testrészeikről, bordáikról, innen-onnan kimeredező csontjaikról készített fotókkal, és olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy hány kalória van egy kétcentis uborkadarabban? Abszurd? Szánalmas? Nevetséges? Jah, én is röhögnék, ha nem tanított volna az ország talán egyetlen evéspszichológiával foglalkozó kutatója, Az evés lélektana szerzője – aki révén meglehetősen megtapadt bennem az anorexiások hány százaléka hal bele a betegségébe kérdésre adott zavarba ejtő számadat. (Hála, főhajtás, üdvözletem, Tanár Úr!)

A thigh gap-mánia így utánakeresve úgy tűnik, komolyabb, mint hittem – bár lehet, hogy csak én nem olvasok elég úgynevezett nőknek szánt úgynevezett médiát -, tele van a web how-to anyagokkal a combréssel kapcsolatban. Ilyen “5 tipp a tökéletes combrésért” típusú kontent, mert a lapos has már annyira untrendi. So last year. Milyen cicalány vagy te, szedd már össze magad. Pedig nem annyira friss ötlet, nem is értem, az integetőháj le, és a V-vonal kidolgozása mellett hogy nem jutott hamarabb a lányok eszébe ezen is parázni? Hát heló, emlékszünk erre a bájos gyermekjátékra?

barbiA két lábikója között csont nélkül megfordulna egy Zil típusú nyergesvontató.

Amivel nem lenne alapvetően gond, mindenkinek a teste a legtökéletesebb magánügye – épp ez pattintja ki a bicskát a zsebemben, hogy itt valakik úgy gondolják, hogy kollektív elvárást támaszthassanak a női testképpel szemben, pláne hogy ilyen szinten. Egyáltalán, mekkora távolságtól ér? És az O-láb esete csalásnak minősül? Nem rémlik fel valami a nácizmusból? A koponya vizsgálata, orr-szem távolsága, homlok magassága tól-ig mint az árja származás bizonyítékai? És van olyan ereje a kollektív ideálképeknek, hogy beszopja a nép, és kövérnek, disznónak titulálja a thighgapless modellt. Oké, hogy plus size, de akkor is. (Meg különben is hagyjuk már. A modellek 12-es ruhamérettől számítanak plus size-nak, az az európai 42-es, az M-es méret teteje, L-es alja.)

Merthogy innen a téma. A történet a közösségi média párhuzamos világában indul, főszereplője Robyn Lawley – aki olyannyira alapvetés, hogy effektíve a plus size model Wikipédia szócikknél ő az illusztráció. Történt egyszer, hogy Robynról készült egy bizonyos fehérneműs fotó, amelyet egy pro-thigh gap (sic!) témájú Facebook oldalon kiemeltek az adminok. Ekkor még nem tudták, hogy sötét barlangjaikból épp ez fogja előcsalogatni a szunnyadozó, fél szemmel a koncot leső trollhordákat, és még néhány mediatizált szépségfogalommal élő testképzavaros leányt. E két csoport pedig nekiesett, és úgy szétcincálta az ominózus fotót, mint foxi a lábtörlőt. Tehén, disznó, s mi vágósorba kerülhető haszonállat, az mind szóba került a kommentek között, merthogy Robyn combjai nem átallottak egymáshoz hozzáérni.

A tanulság levonásától most eltekintek – vár a lencsefőzelékem, igen, tizenegykor, na mondjuk én is ettől vagyok plus size – inkább merengjünk el a témán a botrányt kiváltó rémületes, borzasztó fotográfián.

thighgap_robynlawley